Měsíční nabídka

Kromě stálého jídelního lístku vám nabízíme zpestření v podobě sezónních menu, takzvaného Gastro kalendáře na každý měsíc. Připravujeme pro vás jídla spjatá s daným ročním obdobím, a tedy uvařená ze sezónních surovin vypěstovaných v roční době pro ně přirozené. Nahlédněte do našeho gastronomického kalendáře a nechte se unést chutí přírody:
Měsíční nabídka únor
Únor je měsíc, který je v gastronomii zasvěcený zvěřině. A konkrétně té naší. Dovolte nám, abychom Vás pozvali na lahůdky vytvořené právě ze zvěřiny. Ať už se jedná o lahodnou Domácí zvěřinovou paštiku nebo Srnčí medailonky na šípkové omáčce.
Kdo by se ve zvěřině nenašel, může si dát tolik oblíbený dezert Čokoládové brownies, nebo počkat na naše Valentýnské menu, které potěší nejedno srdce.
zobrazit
Měsíční nabídka říjen
Měsíc září je určený z pohledu gastronomie dýním a houbám. Dýně, především v kombinaci s dalšími ingrediencemi a přísadami je nejen velmi chutná, ale přináší pro naše tělo hodnotnou výživu. Účinnými látkami jsou voda a vláknina, které pomáhají zlepšit trávení. Vzhledem k tomu, že tykev obsahuje až 90 procent vody (ač se na první pohled nezdá), je vhodná také k uhašení žízně. Má v sobě celou paletu vitamínů, například vitamín C, B1 a B2, kyselinu pantotenovou a fruktózu, stejně tak velké množství minerálů, jako například měď, železo, hořčík a draslík. Posiluje imunitní systém a chrání před UV zářením. Navíc v prvních chladnějších dnech nás skvěle povzbudí.
zobrazit
Měsíční nabídka říjen
Podzimní měsíce jsou typické pro pokrmy ze zvěřiny. V letošním roce se v měsíci říjnu můžete těšit na delikatesní Domácí drůbeží paštiku s pomerančovým chutney, Panenku z divočáka s opečeným bramborem a hruškovým pyré a Švestkový koláč s drobenkou. Zahřát se u nás můžete skvělou kávou a nebo rovnou svařákem. Přejeme dobrou chuť.
zobrazit
Měsíční nabídka září
Měsíc září je určený z pohledu gastronomie dýním a houbám. Dýně, především v kombinaci s dalšími ingrediencemi a přísadami je nejen velmi chutná, ale přináší pro naše tělo hodnotnou výživu. Účinnými látkami jsou voda a vláknina, které pomáhají zlepšit trávení. Vzhledem k tomu, že tykev obsahuje až 90 procent vody (ač se na první pohled nezdá), je vhodná také k uhašení žízně. Má v sobě celou paletu vitamínů, například vitamín C, B1 a B2, kyselinu pantotenovou a fruktózu, stejně tak velké množství minerálů, jako například měď, železo, hořčík a draslík. Posiluje imunitní systém a chrání před UV zářením. Navíc v prvních chladnějších dnech nás skvěle povzbudí.
zobrazit
Měsíční nabídka srpen
V druhé polovině prázdnin pro vás připravíme skvělý předkrm v podobě žampionů na grilu plněných modrým sýrem. Žampiony jsou bohaté na bílkoviny i vitamíny C, B a D. Obsahují jen velmi málo soli a tuků. Mají v sobě jedny z nejsilnějších přírodních látek, které působí proti alergii a kožním projevům.
Pro ty z vás, kteří neholdujete žampionům nabídneme skvělé marinované vykostěné stehno s grilovaným bylinkovým bramborem a citronovým dipem, který vás ve zbývajících letních dnech zaručeně osvěží.
Sladkou tečkou na závěr je snad všemi milovaný dezert Tiramisu.
zobrazit
Měsíční nabídka červenec
Pro nadcházející horké letní dny jsme pro vás sestavili vyvážené menu, které je připravováno jak jinak, než na grilu. Sýrový předkrm je doplněný skvělým jablkový chutney, grilované kotlety pak aromatickým ratatouille a dezertu, tomu nelze odolat. Meruňky na grilu v medovo - skořicové marinádě s mascarpone jsou dokonalá sladká tečka na závěr.
Skvěle sestavené menu pro letní večery lze doplnit točeným pivem Purkmistr nebo vínem z naší nabídky, které vám rádi doporučíme.
zobrazit
Měsíční nabídka červen
Napadlo by vás, že toto ovoce patří do rodiny růží? A víte kolik semínek je na jedné jahodě? Průměrná jahoda má na svém povrchu kolem 200 semínek. Plody jsou skvělé nejen ve známých sladkých podobách, ale i naslano, například právě k vepřové panence na tymiánu 🙂
Jahody patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií (30 kcal/100 g), mají jich dokonce méně než meloun nebo dýně. Také podíl proteinů, tuků a sodíku je v nich velmi nízký. Společně s množstvím vitaminu C, kyseliny listové, draslíku a železa jsou sacharidy nejvýznamnější živinou v jahodách.
Na území Čech se začaly jahody pěstovat až v devatenáctém století v okolí Neveklova na Benešovsku.
zobrazit
Měsíční nabídka květen
Chřest je vytrvalá zelenina, ze které se vždy na jaře sklízejí mladé pazochy (prýty, nebo lidově stonky). Podle způsobu pěstování jsou buď bílé, fialové nebo zelené. Konzumace chřestu má velmi pozitivní vliv na náš organismus. Obsahuje poměrně velké množství vlákniny a vitamínů: beta-karoten, vitamíny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou, kyselinu asparagovou, esenciální oleje nebo riboflavin. Ze stopových prvků obsahuje vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo a jód. Mezi některé z jeho léčivých účinků patří například snížení hladiny cholesterolu, dále zlepšuje metabolismus, upravuje hladinu cukru v krvi, má pozitivní vliv na funkci ledvin. Paleta úpravy chřestu je taktéž rozmanitá. Chřest lze upravit vařením, zapékáním, smažením i grilováním.
zobrazit
Měsíční nabídka duben
Medvědí česnek je naše nejoblíbenější jarní bylinka. Na rozdíl od ostatních divokých bylin má všechny důležité vlastnosti pěkně pohromadě. Je přírodním antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitaminu C. Bývá doporučován při jarních očistných kúrách, snižuje krevní tlak a podporuje trávení. V Gondole pro vás budeme po celý měsíc duben připravovat menu právě z této chutné bylinky.
zobrazit
Měsíční nabídka březen
Březen se v Gondole ponese v duchu svátku sv. Patrika. Máme pro Vás přichystané do zelena laděné menu Celou nabídku naleznete tu:
zobrazit